ECOMMERCE IT ARCHITECTUUR

Veel organisaties hebben door de jaren heen een complexe architectuur van IT-systemen opgebouwd. Systemen voor allerlei functies zijn vaak meermaals vervangen. Nieuwe systemen zijn meestal met nieuwe technologie gekoppeld aan oude systemen. Hierdoor ontstaat vaak een kwetsbaar geheel. De koppelingen zijn niet altijd waterdicht, wat bij de hedendaagse transactievolumes leidt tot systemen die onderling uit de pas lopen en ‘out of sync’ zijn. In de dagelijkse bedrijfsvoering leidt dit tot allerlei praktische problemen die leiden tot verlies van geld en klanten. In een Internationale Omni-Channel Ecommerce omgeving zijn er meestal met diverse partners en leveranciers koppelingen en speelt dit in nog grotere mate! Verkeerde data wordt immers gekoppeld met ( internationale ) webshops en externe partijen. Dit heeft grote impact op uw performance en uitstraling in de buitenwereld. De juiste Ecommerce IT architectuur is daarom essentieel voor toekomstige internationale groei en rendement.

 

INVALSHOEKEN

Welke keuzes moet ik maken om een flexibele IT Architectuur te hebben?

Ecommerce IT architectuur heeft vele gezichten en wordt door architecten soms ingewikkelder gemaakt dan nodig. Wij staan een pragmatische benadering voor, waarbij we ons primair richten op de enterprise applicatie architectuur ( welke applicaties zijn essentieel voor het ecommerce / omni-channel proces en hoe worden deze applicaties optimaal gekoppeld aan andere applicaties ) en op de technische architectuur ( welke keuzes moet je maken om je servers en netwerk optimaal te laten functioneren ).


PROBLEMEN

Welke problemen kan ik zoal door een slimme IT Architectuur oplossen?

Bijna altijd is de Ecommerce IT architectuur te complex gemaakt. Zelfs de beste ecommerce spelers in de markt hebben te maken met:

  • Oudere versies van enterprise applicaties die moeilijk te upgraden zijn door maatwerk en ingewikkelde koppelingen met andere systemen.
  • Gekozen technologie-standaards worden niet meer gehandhaafd. Er ontstaan onnodig veel verschillen in gebruikte hardware, besturingssystemen, databases, programmeertalen, ontwikkel-frameworks, enzovoorts.

Deze technische problemen hebben meerdere manieren hun weerslag op de bedrijfsvoering:

  • Applicaties gaan uit de pas lopen. Klantgegevens, voorraden of financiële gegevens gaan verschillen per systeem. Webshops laten een voorraad zien die er niet is, de betaling van de klant is niet bekend in de boekhouding, het customer support systeem herkent de klant niet.
  • Het kost steeds meer geld en moeite om het systeem werkend te houden en optredende fouten te herstellen.
  • Het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden die voor uw klant het verschil maken is moeizaam en tijdrovend. De doorlooptijd van software-ontwikkeling is te lang.

Agile Ecommerce IT Architectuur

Uiteindelijk moet de Ecommerce IT architectuur de implementatie van uw ecommerce / omni-channel strategie niet afremmen maar juist optimaal ondersteunen. Business agility vraagt in een ecommerce / omni-channel organisatie om een agile ecommerce IT architectuur. Dit is een IT architectuur die maximaal is toegesneden op verandering. Dit is te bereiken door duidelijke keuzes te maken ( het kiezen van technologie-standaards en het kiezen van de juiste applicaties ) en deze te vertalen in een architectuurvisie. Deze visie dient als leidraad bij toekomstige ontwikkelingen en leidt meestal direct tot enkele projecten om de belangrijkste knelpunten op te lossen.

Ecommerce IT Architectuur Screening & Advies

Het opstellen van een Ecommerce IT architectuur visie is niet eenvoudig en het realiseren ervan is nog moeilijker. Een IT manager is doorgaans specialist in Enterprise Applicaties, maar het snel veranderende Ecommerce landschap is vaak een stuk complexer. Voor bijvoorbeeld een PIM systeem zijn er meer dan 80! verschillende oplossingen beschikbaar. Dat is niet bij te houden qua kennis. Onze consultants kunnen u helpen door uw huidige Ecommerce IT architectuur te toetsen, een nieuwe Ecommerce IT architectuur visie helpen op te stellen op basis van uw organisatie- en business strategie. Daarnaast helpen wij graag met de implementatie van aanpassingen in de rol van projectmanager of klankbord.

Benieuwd of uw IT Architectuur nog toekomst bestendig is voor Ecommerce activiteiten?

NEEM DIRECT CONTACT OP
BEKIJK ONZE REFERENTIES

Geheel vrijblijvend natuurlijk

RECENTE BLOGPOSTS